sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Hirsitalosta

...ja sen tulevaisuudesta ajateltiin kirjoittaa tänään. Kesäpaikkaa ostaessamme ihastuimme ensin Lampolaan emmekä korjaussuunnitelmissa uhranneet juurikaan ajatuksia tontin alussa nököttävään hirsitaloon. Talo on rakennettu 1930 ja sitä on korjaillut sieltä täältä useampikin omistaja. Kaikkia muita ulkoseiniä, paitsi kuvassa näkyvän kuistin seiniä on korjailtu enemmän tai vähemmän. Takaseinästä edellinen omistaja on jopa purkanut koko hirsiseinän, jonka kerrottiin olleen niin heikossa kunnossa. Tämä meitä hiukan tänä päivänä harmittaa, mutta tehty mikä tehty. Viime vuosien aikana olemme alkaneet ihastumaan tähän talon röttänään ja se onkin päässyt korjauslistalla heti saunan jälkeen seuraavaksi. Lampola sai siis väistyä tämän tieltä. Talossa on ollut vesivahinko aikaisemmin ja siitä on jo paljon purettu, kuten olemme aikaisemmin maininneetkin. Me emme ole talon osalta vielä tehneet muuta kuin suunnitelmia ja ne aiommekin tehdä ennen korjauksen aloitusta huolella...
Eilen mökillä ollessamme päätimme hiukan enemmän perehtyä talon kuntoon ja otimme kuvassa näkyvän vanhan pressun pois talon vasemmasta reunasta. Sormet syyhyten purimme pressukyhäelmän ja revimme aikaisemman omistajan laittaman lasivillan pois hirren päältä. Olimme lukeneet hirrestä ja sen eristämisestä ja pelkäsimme hirren olevan huonossa kunnossa. Eristyskerroksen alta paljastui vanha hirsiseinä, joka ainakin näin amatöörin silmissä näytti ihmeen hyvältä. Koputtelimme hirsiä paikka paikoin ja kokeilimme naulalla sen pehmeyttä ja mielestämme lahoa hirttä ei ollut kovin paljoa. Alimmat hirret joudutaan koko talon matkalta vaihtamaan ja tämä ei tullut yllätyksenä nytkään. Hirsitalo on perustettu betonin päälle eikä alimman hirren ja betonin välissä ole mitään estämässä kosteuden nousua ylöspäin. Ikkunan alaosaan on laitettu tuohta suojaamaan kosteudelta.

Peittelimme hirren kuitenkin takaisin suojaan odottamaan tulevaa korjausta ja villan jätimme suosiolla laittamatta takaisin.Hirren ja pressun väliin jätettiin lautojen avulla ilmarako, toivon mukaan pärjää näin taas jonkin aikaa. Tarkoituksenamme olisi siis kutsua paikan päälle joku perinnerakentamisesta tietävä henkilö konsultoimaan talon kuntoa ja kertomaan miten korjaus kannattaisi suorittaa. Ulkopuolista emme kuitenkaan halua taloa korjaamaan ellei ole pakko tilata apua esim.kengityksessä. Ainakin tällä hetkellä suhtautumisemme tulevaan remonttiin on se, että teemme asiat mielummin hitaasti ja tarkasti, kuin hutiloiden. Ja pyrimme perehtymään hirsitalon kunnostamiseen kaikin tavoin ennen projektin alkua...Edellä vielä kuvia talosta ulkoapäin vähän joka suunnasta. Tuleva sauna tulee olemaan väritykseltään samanlainen. Ikkunalaseja on rikki vähän sieltä sun täältä ja jostain seinien kohdalta puuttuu vielä reiätkin ikkunoille :). Tuulettuvuus pelaa ainakin tällä hetkellä...

Sisältäpäin katto näyttää vielä kestävän hyvin ja joku aikaisempi omistaja on aloittanut yläkerrankin korjaamisen...Hiukan ihmetyttää yläkerran aloitus, kun perusasiat kuten seinät ja kattokin kaipaavat laittoa.

Ja lopuksi jotain ihan muuta. Ensimmäistä kertaa meillä oli oikeastaan aikaa käydä pyörimässä vähän siellä sun täällä mökin lähistöllä ja nykyiseltä työnjohtajaltamme olimme saaneet vinkin lähistöllä olevasta vanhasta myllystä. Mylly oli hiukan kokenut kovia ajan saatossa, mutta paikka oli kaunis. Alhaalla virtasi kohisten joki, jota reunusti rehevä vihreä kasvillisuus. Oli mukava ajatella, että vuosien päästä meidänkin pojat voisivat pyöräillä joen varrelle leikkimään omia leikkejään...tietenkin sitten kun osaavat varoa vettä ja pitää huolta toisistaan!

Ps.Älkää antako lumen häiritä joissain kuvissa... talon ulkokuvat on otettu eri aikoina :)

1 kommentti:

Pingale kirjoitti...

Teidän projektia on kyllä todella mielenkiintoista seurata! Innolla odotan millaiselta hirsitalo aikoisen saatossa näyttää :)