Ikkunaremontti

Ikkunan kunnostamisen pikaopas kuvin ja tekstein. Näissä ohjeissa on kaksi valkoista puuikkunaa ja yksi ruskea. Kaikkia työvaiheita ei siis ole kuvattu samasta ikkunasta joten se saattaa olla hieman hämäävää. Ohjeet perustuvat omakohtaisiin kokemuksiin eivätkä siten ole absoluuttinen totuus. Itse olen tyytyväinen lopputulokseen ja näillä siis mennään kun en muutakaan ole kokeillut  =)

Tässä käytävän ikkunaremontin voisi karkeasti jakaa viiteen osioon.
1. Kitin ja lasin irroitus
2. Maalin poistaminen ja osien siistiminen
3. Paikkaaminen ja pohjamaalaus
4. Lasien takaisin laittaminen ja kittaus
5. Viimeistely ja maalaus
1. Kitin ja lasin irroitus
Kuivunut ja lohkeillut kitti poistetaan esim. veitsen ja tavallisen taltan avulla. Terävä taltta osottautui hyväksi työkaluksi tähän. Liian läheltä puuosaa ei kannata heti yrittää jottei terä uppoudu puitteen puuosaan ja jätä rumaa jälkeä tai irroita pahimmassa tapauksessa pientä lastua siitä. Kitin alla on ns. stiftilanka tai pieni naula joka on lyöty puuosaan pitämään lasi paikallaan vaikka kitti siitä rapistuisikin. Stiftit saa poistettua tavallisilla pihdeillä varovasti vetämällä. Kitin poistamista jatketaan niin kauan että lasi saadaan irti varovasti toiselta puolelta työntämällä. Lasi ei ole kovinkaan taipuisaa joten se menee erittäin helposti rikki mikäli työtä ei tehdä kunnolla. Jos ikkunassa on vanha ja kaunis puhallettu lasi on syytä olla erittäin varovainen tässä työvaiheessa. Uutta ja vanhaa lasia on saatavilla mutta puhallettu lasi maksaa huomattavasti enemmän, eikä esim. 3-ruutuinen ikkuna ole kovinkaan kaunis jos yhdessä niistä on uusi kirkas ja tasainen pinta. Kuumailmapuhallinta ei saa käyttää tässä työvaiheessa, se halkaisee lasin takuuvarmasti. Vanhat reunoille kuivuneet kitinpalaset saa kaavittua taltalla tai vastaavanlaisella suorakulmaisen muotoisella kaapimella.2. Maalin poistaminen ja siistiminen
Maalin poistamiseen on monta tapaa. Vanhaa maalia voi irroittaa siihen tarkoitetulla maalinpoistoaineella, kuumailmapuhaltimella, infrapunalämmittimellä, hiomakoneella tai rapsuttamalla. Itse tein työn rapsuttamalla, enkä kokenut sitä kovinkaan työlääksi. Toisaalta kaikki riippuu siitä minkälainen maalipinta ikkunassa on. Olettaisin että edellämainitut tavat ovat kaikki hyviä. Infrapunalämmittimen etuna on se että sitä voi käyttää jo kitinpoistovaiheessa, eikä se riko ikkunan lasia. Itselläni oli ostettuna maalinpoistoon tarkoitettu kaavin joka osoittautui muuten hyväksi, mutta vaihtoteriä olisi saanut olla paljon lisää. Tähänkin työhön toimi parhaiten kunnon teräväreunainen leveä taltta. Ikkuna oli tukevasti höyläpenkissä kiinni ja maalin poistaminen onnistuikin hyvin pitämällä talttaa sopivassa kulmassa reuna pokaa vasten ja vetämällä tasaisesti itseä kohti. Parhaan ja tasaisimman lopputuloksen saa poistamalla huolellisesti kaiken maalipinnan ja hiomalla lopuksi vielä hiekkapaperilla. Kulmaraudat oli kiinni vanhoilla talttapäisillä ruuveilla jotka oli päällemaalattuja. Veitsenkärjellä sain pahimmat maalit lohkeamaan sen verran että näki kannan suunnan. Tiukimmat ruuvit lähtivät aukeamaan napauttamalla pari kertaa vasaralla ruuvimeisseliä, jolloin se upposi hieman syvemmälle ruuvin kantaan. Kulmarautojen alta saattaa paljastua varsin ikävä näky kuten kuvassa, jos raudan ja puun väliin on vuosien saatossa mennyt kosteutta. Jos kaikki pinnat ovat ehjiä, hiottu ja putsattu voidaan pokat pohjamaalata. Maalauksesta ja paikkaamisesta lisää seuraavassa päivityksessä.

 
 
  
3. Paikkaaminen ja pohjamaalaus
Korjaamissani ikkunoissa ei kovinkaan paljoa paikattavaa ollut. Muutama kulmarautojen ruuvin jättämä reikä oli suurentunut ja ikkunalaudan yläosassa pitkä lahovaurio. Ruuvin reijät suurensin jotta sain mahdollisimman paljon huonoa puuta pois ja liimasin puuliimalla uudet tapit. Lahovauriot ikkunalaudassa kaivettiin pois ja muotoiltiin siihen uudesta puusta sopiva paikkopalan. Kun kaikki paikatut kohdat on kuivuneet voidaan tapit katkaista oikeaan pituuteen ja lopuksi kohoumat hiotaan siistiksi. Ennen pohjamaalausta putsataan kaikki pöly ja sahanpuru pois jotta maalipinnan alle ei jäisi likaa. Pohjamaalina käytin tikkurilan OTEX pohjamaalia. Kerroksen paksuus ei ole pääasia, vaan se että sitä on tasaisesti joka paikassa. Pinta on kosketuskuiva reilussa tunnissa ja täysin kuiva seuraavana päivänä.
 
 
 
 


4. Lasien takaisin laittaminen ja kittaus
Ennen kittausta lasin pinta olisi syytä pestä ja puhdistaa kunnolla jotta kosketuspinta kitin kanssa olisi mahdollisimman tasainen.

Kun pohjamaali on kuivunut ja lasit puhdistettu, voidaan kitin levittäminen lasin alle aloittaa. Itse käytin tikkurilan ikkunakittiä. Purkin päällä on ns. parasta ennen pvm. jota kannattaa vilkaista. 
Kittiä saa olla sen verran, että se hieman pursuaa lasin alta ja tasoittaa mahdolliset kolot tai painanteet. Reunan yli tullut kitti voidaan poistaa myöhemmin, joten se ei tässä vaiheessa haittaa. Kun kaikki reunat on käyty läpi, voidaan lasi asettaa paikoilleen. Paina tasaisesti ja varovasti reunoista niin että kitti levittyy tasaisesti pokan sisäreunan yli. Jos kittiä ei ole tarpeeksi, eikä se pursua tasaisesti joka puolelta voi lasin koittaa ottaa irti lisäystä varten. Tämä on huomattavasti työläämpää, joten kannattaa laittaa heti sopiva määrä kittiä. Niin... paljonko sitten on sopivasti.. eiköhän sen huomaa muutaman ikkunan jälkeen.
Seuraavaksi tarvitaan pieni vasara, pala pahvia ja stiftilankaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pieniä nauloja joiden paikallaanpitämiseen tarvitset luultavasti pihdit. Vasarointi tapahtuu naputtelemalla stiftilankaa jonka kärki on taitettu. Lopuksi kääntele lankaa edestakaisin, niin se katkeaa taitoksen kohdalta. Stiftin tulisi olla sopivalla syvyydellä niin että se on millin korkeudella lasista mutta jää tulevan kitin alle, ja pitää ruutua paikoillaan. Käytä pientä pahvinpalaa lasin ja vasaran välissä naarmujen välttämiseksi. Kun kaikki on paikallaan voit aloittaa ulkopinnan kittaamisen. Itse aloitin kitin levittämisen kuvassa näkyvällä lastalla, mutta huomasin että se on nopeampaa pyörittelemällä ensin "pötkylöitä" ja painelemalla sitä käsin reunaan. Koko ikkunaremontin yksi hankalimmista kohdista on seuraava jossa näkyvän puolen kittauksesta yritetään saada mahdollisimman tasainen. Tätä työvaihetta varten sain käsiini yksinkertaisen mutta toimivan työkalun. Tavallisesta ruokailuveitsestä oli teräpäästä leikattu hieman vinosti palanen ja ilmeisesti hiottu pahimmat rosoisuudet pois. Idea tässä on se että ylimääräinen kitti kaavitaan veitsellä pois niin että lopuksi ympäri lasin kulkee siisti ja tasainen pinta. Aseta leikattu kohta veitsestä lasia vasten niin että toinen kulmista on lasin alla näkyvän pokan sisimmän reunan alussa. Käännä veistä sopivaan kulmaan jotta se lepää pokan päällä ja edellämainittu kulma on kohdallaan. Kuljeta veistä eteenpäin niin että se kaapii ylimääräiset kitit ja pysyy koko ajan paikallaan jottei kittauksesta tule epätasaista. Syy miksi veitsen toinen kulma kulkee lasin alla näkyvää reunaa pitkin, on se että kun toiselta puolelta poistetaan pursunneet kitit, ei etupuolen kittaus saa näkyä sisälle

 
 

 
 ...VAIHE 5 ON TYÖN ALLA...

Ei kommentteja: