keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Tuli sade rankka, hämähäkin vei...

Tänään laulettiin tontin laidalla hämähäkki-laulua, kun vietettiin ketun hautajaisia.
 Talkoohengellä aamulla lähdettiin viettämään mökille vappua ja tarkoitus oli tehdä pihatöitä sekä vähän siivota paikkoja. Lampolan takana olevaa syvennystä siivotessa tuli esiin surullinen näky, sillä sinne oli tullut kettu viimeisille unilleen. Kolmevuotiaamme halusi laulaa ketulle"hämähämä häkin"hautajaislauluksi sillä välin, kun isä ja isoisä peittelivät sen maan lepoon. Kesällä voidaan vaikka viedä tontin laidalle kukka muistoksi...
Sitten mukavempiin asioihin.
Tänään oli jo selvästi tulevan kesän tuntua ilmassa, kun päästiin jatkamaan töitä kasvihuoneen parissa. Kasvihuoneessa oli ihanan lämmin, välillä töitä tehdessä jopa liian kuumakin...Lavakaulukset saivat nyt sisäänsä suodatinkankaat ja multaa, jotain jopa päästiin jo istuttamaankin. Laitoimme pariin riviin porkkanaa kasvamaan ja siirsimme mintun sekä suklaamintun kasvimaalta saviruukkuineen kasvihuoneen sisään nauttimaan lämmöstä.
Teimme lavakauluksista kahden korkuisia kasvulaatikoita. Syvempiin laitoimme suodatinkankaat pohjalle ja niihin tulee porkkanan lisäksi ainakin kotona esikasvatetut tomaatintaimet. Matalemmat lavat täytetään multapusseilla ja pusseihin istutetaan suoraan ainakin yrttejä kasvamaan. Täytyy todeta, että oli se kyllä mukava lajitella siemeniä ja miettiä kasvupaikkoja lämpimässä kasvihuoneessa, kun ulkona puhalsi todella kylmä tuuli...
Kasvihuoneen alempaan reunaan kiinnitettiin vielä ränni, jotta sadevettä saataisiin talteen kasteluvedeksi. Sadevesiastiaksi aseteltiin sininen muovisäiliö ja ränni, nämäkin löytyneet roskalavalta.Istutuspöytä tehtiin keskelle hieman pienemmistä lavakauluksista ja siihen päälle laitettiin vanerilevyä. Kasvihuoneen keskelle löytyi verstaasta puretun saunan puuralli.Muovit siellä täällä vielä repsottavat, mutta asia korjaantunee kun saadaan vain niittipyssy täytettyä. Kasvihuoneen suuaukolle tehtiin muovista alas rullattava"ovi".

Krookukset olivat nousseet maan alta ja niissä pörräsi joukoittain ampiaisia ja kimalaisia. Kevätkaihonkukka oli avannut siniset nuppunsa ja valkovuokot olivat viittä vaille koko komeudessaan. Perennoja tarkasteltiin ja ne näyttivät puskevan maan alta tunnollisesti...


Kasvimaalta oli ponnistanut toinenkin raparperi ylös.Raparperin alkujen kaveriksi kasvimaalle istutettiin ulkona kompostissa talvehtinut ruohosipuli.Saimme vinkin, että raparperin kasvua pystyy nopeuttamaan asettamalla sen päälle muovisen kipon minikasvihuoneeksi. No vinkkiähän piti kokeilla ja tuntui, että raparperi kasvoi silmissä kuvun alla...Miten kauniit ruttuiset lehdet!


Lopuksi kippoon kerättiin vielä pieniä nokkosen alkuja, niistä tehdään viikolla vaikka ravintoa täynnä olevia nokkoslettuja!

Rakennustyömaalla lähinnä mittailtiin tulevien runkotolppien paikkoja ja vkonlopun jälkeen siis luvassa rakennuspäivitystä.

Ei kommentteja: